PERİODONTAL TEDAVİ ( DİŞETİ HASTALIKLARININ TEDAVİSİ )

Diş Eti Hastalıkları

PERİODONTAL TEDAVİ ( DİŞETİ HASTALIKLARININ TEDAVİSİ )

1. PERİODONTAL HASTALIK NEDİR?

Periodontal hastalıklar, dişleri destekleyen dokuların ( alveol kemiği, periodontal ligament ve sement ) yıkımıyla karakterize olan, mikroorganizmalar ve bireyin sahip olduğu genetik özellikler arasındaki ilişkiye bağlı olarak gelişen iltihapsal hastalıklardır. Periodontalhastalıkların şiddeti ve ilerleme hızı bireyden bireye farklılık göstermektedir.

PERİODONTAL HASTALIĞIN NEDENİ NEDİR?

Periodontal hastalığın asıl nedeni bakteri plağıdır ve ancak mekanik olarak tedavi edilebilir. Ancak genetik, çevresel ve bireyin sahip olduğu sistemik faktörler de hastalığın oluşmasında etken olabilir. Sistemik faktörler içinde diabet, kalp-damar hastalıkları, epilepsi, downsendromu, AIDS, kan hastalıkları sayılabilir.

PERİODONTAL HASTALIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Toplumda yaygın olarak rastlanan periodontalhastalıkların ilk belirtisi dişeti kanamasıdır. Dişeti kızarık, şiş ve parlak yüzeylidir. Çoğu zaman bu belirtilere, ağız kokusu, dişeti çekilmesi, kanama hissi, dişlerde sallanma ve hassasiyet de eşlik eder. Periodontalhastalıklar toplumda çocuk yaştan yaşlılığa kadar her yaşta insanı farklı şiddette etkileyebilmektedir. Çoğu zaman hastanın ağrı gibi bir şikayeti olmadığı için belirti vermeden ilerleyebilmektedir. Hastanın şikayeti olduğunda ise sağlam, çürüksüz dişler destek doku kayıplarından dolayı sallanarak kaybedilmektedir.

PERİODONTAL HASTALIK NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Periodontal tedavinin asıl amacı umutsuz gibi görünen sağlıksız dişleri ağızda tutmaktır. Hastalığın tipi ve şiddetine göre değişik tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bunlar; öncelikle ağız hijyeni eğitimi, diş yüzeyi temizliği, kök yüzeyi düzleştirilmesi,rejeneratif, rekonstrüktif ve mukogingival operasyonlar olarak basitçe özetlenebilir. Hastalığın tipi ve şiddeti; hastanın alışkanlıkları ve hekimi ile yapacağı işbirliği, ağız hijyeninin standardı, tedavi planlaması ve başarısını doğrudan etkiler. Periodontal tedavide, erken teşhis ile gerekli müdahaleler yapıldığında sonuçlar kesin ve hasta memnuniyeti en yüksek oranda sağlanmaktadır. Unutulmamalıdır ki periodontal olarak sağlıklı olmayan dişlere uygulanan restoratif tedavilerde estetik ve fonksiyon başarısı sağlanamamaktadır.

4. PEMBE ESTETİK (DİŞETİ ESTETİĞİ)

Beyaz ve muntazam dişler sağlıklı ve güzel bir gülümseme için daima yeterli olmamaktadır. Dişleri çevreleyen dişeti sağlığı ve dişeti estetiği oldukça önemlidir. Gülme hattının yüksek olduğu bireylerde dişler ne kadar düzgün olursa olsun dişetindeki uyumsuzluklar ( dişeti çekilmeleri, dişeti formundaki düzensizlikler, gülme esnasında fazla miktarda görünen dişeti ve koyu dişeti rengi ) estetik açıdan olduğu kadar bazı durumlarda sağlık açısından da uzman müdahalesi gerektirebilmektedir. Bu tip uyumsuzluklar basit cerrahi girişimler ile düzeltilebilmektedir. Dolayısı ile bireyin gülüşü çok daha sağlıklı ve hoş olabilmektedir. Dişeti estetiğinin belirli anotomik sınırlar içinde bir dişeti uzmanı ( Periodontolog ) tarafından yapılması tercih edilmelidir.

HAMİLELİKTE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI

1. HAMİLELİK SÜRESINCE DİŞETİNDE NE GİBİ DEĞİŞİKLİKLER OLABİLİR?

Hamilelik esnasında meydana gelen hormonaldeğişiklikler yüzünden dişeti hastalıklarına karşıyatkınlık oluşmaktadır. Bu yatkınlık hamilelik öncesitam bir ağız muayenesinden geçilip optimal ağız hijyenisağlanarak ve bunu sürdürme alışkanlığı edinilerekengellenebilinir. Hamilelikte gözlenebilen dişetibüyümeleri tek bir dişin çevresinde veya bütin ağızdayaygın olarak görülebilir.

HAMİLELİKTEKİ DİŞETİ BÜYÜMELERİNİN SEBEBİ NEDİR?

Hamilelik süresince gözlenen yüksek düzeydekihormonal değişiklikler, damarların yapısında değişiklikyaratarak bireyin iltihapsal durumlardaki yanıtınıfarklılaştırır.

HAMİLELİKTE DİŞETİ BÜYÜMESİ NASIL GÖZLEMLENİR?

Hamilelikte gözlenen dişeti büyümesinde doku parlak,kırmızımsı, yumuşak kıvamlı kendiliğinden ya dadokununca kanayan yapıdadır.

2. HAMİLELİKTE DİŞETİ PROBLEMLERİ NE ZAMAN BAŞLAR?

Genellikle 3. aydan sonra meydana gelir ancak dahaerken dönemlerde de gözlenebilir ve özellikle ağızhijyeninin iyi olmadığı bireylerde görülme sıklığı dahafazladır.

HAMİLELİKTE GÖRÜLEN DİŞETİ BÜYÜMELERİ AĞRILI MIDIR?

Başlangıçta ağrıya neden olmaz, ancak ilerlemişdurumlarda dişlerin çiğneyici yüzeyini içini aldığındaağrıya neden olur.

3. HAMİLELİKTE GÖRÜLEN DİŞETİ BÜYÜMELERİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Tedavisi ağız hijyeninin optimal düzeye getirilmesininardından dokunun kaldırılmasını içerir, bazı durumlardahamilelik süreci içinde tekrar edebilir ancak hamileliktensonra gözlenmez.

Dr. Dilek Guvenc DDS, PhD

Periodontoloji Uzmani ( Diseti Hastaliklari ve Cerrahisi )